Over weten, voelen en doen.....

 Er zijn drie manieren om te leren: het leren met het hoofdcentrum (= het weten), het leren met het hartcentrum (= het voelen) en het leren met het buikcentrum (= het doen). De meeste mensen activeren twee van de drie centra tijdens het leren. Een van die twee is meestal duidelijk dominant en het tweede helpt netjes mee. Het derde centrum doet alles er aan om zich aan het leerproces te onttrekken.

Hoe zit dit bij jou? Hoe leer jij? Leer je voornamelijk met je hoofd, voornamelijk met je hart of voornamelijk met je buik? En welk centrum is het minst open bij je? Waar zit je grootste blokkade bij het leren? Als je van jezelf weet welke leerstijl bij jou hoort en welke valkuilen dat met zich meebrengt kun je je eigen leerproces met meer mildheid sturen. Als je jezelf toestaat om te leren zoals jij van nature het makkelijkst leert, zal het leren een plezier worden in plaats van een ballast!

De primaire leerstijl en het meest gesloten centrum
Begrijp de drie leerstijlen. Misschien herken je jezelf meteen in een van de leerstijlen: dat is dan je primaire leerstijl. (Soms is het minder voor de hand liggend, iedereen is immers uniek en niet in een hokje te plaatsen!) Voor elke leerstijl gelden een paar lees- en leertips en bijbehorende valkuilen. Meestal is het ook makkelijk herkenbaar welk centrum het minst meedoet: je meest gesloten centrum

Hoofdleerder
Wie het liefst met het hoofdcentrum leert houdt van tabellen en van logisch denken. Ziet graag dingen geordend en gegroepeerd en kan in een oogopslag een geheel begrijpen. Een hoofdleerder heeft een helder hoofd en kan snel denken. Als je een hoofdleerder bent en je wilt lesstof gaan bestuderen, houd dan papier en pen bij de hand en pluis alle voorbeelden en tabellen voor jezelf grondig uit. Bedenk zelf gelijkwaardige voorbeelden en speel met de stof. De valkuil van een hoofdleerder is dat je alles te precies gaat doen en te veel tijd kwijt bent aan theoretische studie. Geef ook voldoende aandacht aan de praktijk en durf hier en daar onvolledig te zijn!

Buikleerder
De tweede leerstijl is het leren met het buikcentrum. Het buikcentrum staat voor het doen, daar waar het hoofdcentrum voor het weten staat en het hartcentrum voor het voelen. Een buikleerder is praktijkgericht en lichaamsgericht. Als je iemand bent die het makkelijkste door het doen en via het lichaam leert, is het raadzaam om leerstof meerdere malen door te lezen en veel praktisch te oefenen. Je kracht is het doorgaan, steeds maar doorgaan. Buikleerders zijn vaak bang dat het te veel voor ze wordt. Werk stap voor stap, ga gestaagd door! Blijf bij het moment. Laat de angst voor de toekomst het niet overnemen. Vertrouw op de kracht van het rustig en ontspannen doorzetten.

Hartleerder
De derde soort mens, dat voornamelijk met het hartcentrum leert, is gevoelig en creatief, met een eigen unieke stijl. Hij ziet een beeld en begrijpt gevoelsmatig hoe het geheel in elkaar steekt. Hij moet het wiel altijd zelf uitvinden, kan een ander niet nadoen, maar toch leert hij het beste door iemand te observeren waar hij vertrouwen in heeft. De sfeer en het gevoel zijn voor hem belangrijk.
Ben je een hartleerder? Concentreer je dan op beelden, maak voor jezelf tekeningen en collages. Werk met en vanuit het gevoel. En loop vooral stage bij iemand die je waardeert en liefhebt!
De valkuil is chaos. Orde brengen in je studie zal af en toe nodig zijn. Vraag hulp er bij! Studeer samen.

Het meest gesloten centrum......
Welk centrum is bij jou het meest teruggetrokken? Als je hier inzicht in hebt kun je het centrum de rust geven dat het nodig heeft. Als je je eigen innerlijke behoefte serieus neemt zal het gesloten centrum zich juist ontpoppen tot je krachtigste metgezel bij het leren!

Als het hoofd rust nodig heeft..........
Ben je iemand bij wie het hoofdcentrum niet mee wil doen met het leerproces? Van logisch denken word je kriegel en tabellen zeggen je niets? Onthoud dan: het is niet nodig om alles met het hoofd te begrijpen! Er zijn andere manieren van leren! Leer en lees met je gevoel en laat je hoofd gerust vakantie houden! Uiteindelijk zal het hoofd zich als vanzelf openen voor “het weten” (en dat heeft weer niets met logisch denken of tabellen te maken!). Laat je niet gek maken! Wees trots op je open, creatieve geest! Het niet weten is de poort naar het weten.

Als de buik niet wil........
Als het buikcentrum jouw minst open centrum is zul je moeite hebben om praktische dingen snel te leren. Bijvoorbeeld een lichaamshouding of een massagetechniek nadoen zal niet moeiteloos gaan. Belangrijk is dan dat je leert om je eigen lichaamsgevoel en je eigen ervaring te vertrouwen. Vergelijk jezelf niet met anderen. Doe wat voor jou goed voelt en blijf praktisch oefenen. 


Als het hart tijd nodig heeft.........
Is juist het Hartcentrum het minst open bij jou, vertrouw dan op je buik. Bescherm je hart, laat je lichaam je leiden en geniet van het oefenen en van het studeren. Je gevoel zal langzaam ontwaken en je zult steeds meer gaan voelen. Je hoeft het niet gericht te oefenen. Oefen in het volgen van je lichaam; je handen zullen je leiden. Vertrouw op je vanzelfsprekende lichaamssensaties. Leer genieten van je lichaam en je hart zal zich openen voor het voelen.

Met dank aan Jaana Siltasalmi van Shiatsu in Bedrijf
 


Harry Klijnen
Management: Weten, Voelen, Doen
E-mailen
Bellen